22/06/14

Pengalaman Interview di UPSI

Assalamualaikum w.b.t

Credit : GOogle

wah.semiggu menyepi kan diri.hikhik :) ad yg rindu...??huarghhh perasan betul mu nieyh..
Hahaha.ok Tanpa melalut Mas back to topic.

Hari selasa Mas bertolak ke bukit beruntung ,rawang rumah abg ngn mak tercinta...we all stay sana.sebab dekat sesangat nak pi UPSI..ok..internet pe pn xde.resah..xtau la nak study apa.internet xde..pakai save as2 je blog kawan2 yang pernah mengalami temduga..Search pasal gst sikit.bt survey kat kawan-kawan diaorang sokong ke x dan alasan kenapa..so..Mas rasa dah cukup kot..then ....tunggulah sehingga ri khamis..19/6/2014 jam 2 ptg- 5 ptg ..

Setibanya di sana ,Mas pn pergi la tempat mengambil ujian MEDSI ritu.pusing 2 3 kali cari bangunan blok 8..x jumpa2...lepas tu.berhenti dekat kedai dalam tu.minum air.dan tanya alamat ni.dia cakap dekat proton city tu.bangunan UPSI yg baru..HAHA  ...kita salah alamat ler ni..xtahan Mas terlalu confident bangunan tu dekat sini.rupanya salah..

SEtibanya di sana bangunan UPSI blok 8..p cari bilik 11 pulak...tgk nama..Mas kene n0 6..tanya kawan2 lain  kene 6ber berapa.semuanya 6ber 20.15.23..Abis sape no  12345..mne depa..Jangan la kene dulu...Mas mai punya awal..tp ada yg lagi awl...Dia datang dari jauuuuuuuuuuuuhhhhurrr(JOHOR)....mmg jauh la kan.kene sewa hotel bagai..

Tunggu punya tunggu,Sesi pendaftran bermula :) xrasa ape pn.Mna kau TAKUT,mana kau pergi..hilang..nama dipanggil, MASTURA BINTI MOHD AZIZ  ..tersipu2 jalan p dekat meja pendaftaran.dia cakap baca ni :) Mas pn tgk lha.bce penamo kecikkan mata..oh ujian rabun warna rupanya..ingatkan gapo dia..Lepas tu dia bagi borang permohonan berkaitan data2 diri kita dah tercatat dah ngan komputer k..Just semak kelik je :P dan kembali ke tempat duduk

Yang jaga daftar tu cakap.okey.interview kita kali ni kita bt group ok..ak?? hah group..macam mne ni..malu la nk jawab merapu2.malu..Tapi sius cakap group is better...haha..Kurangkan gugup sikit..1 group 4 orang dah settle group tibalah giliran Mas.tinggal 6 org je lagi.so  each group 3 orang je lha.mula ada laki dalam group..tapi last girls je dalam group.sorang orang taiping.Johor & mas gerik..

Masuk...(xdela dia panggil masuk,dia lambai2)

Masuk.(Assalamualaikum tuan..)22 laki tuan le dop

Ok.letak sijil2 awak duduk ikut fail yg awak letak.fail letak kanan duduk lah tempat belah kanan.
duduk di kerusi..tegak dan dengar soalan yang diajukan.Soalan diajukan berbeza setiap orang sebab kami berlainan kos :)

1) Ceritakan latar belakang awak
Nama MASTURA BINTIN MOHD AZIZ & bla bla sehingga dia cakap ok dah2..hehe.


2) Ok,nak jadi cikgu kan..Try mengajar.
Allahhurabbi..nak ajar??pedia2 ni...  pon p berdiri dan mengajar rak Mas..Sebab Mas dapat kos keusahawanan & perdagangan .So mas ngajo yg berkaitan jela..OK.pelajar2,hari ini ckgu nak ajo bla bla......titttt.smpai dia kata ok2 Mas pun berhenti 

3) What is Yr favourite food?
Hurm..tu je..ececce tu je..padahal Ketar dok pikir ayat nk susun.Mas pon kabo le kedia.My Favourite food is bla.bla.bla..sambung lagi last sekali "BCOZ I LIKE IT" haha..

4) Ceritakan apa yang anda tahu pasal GST..
Mas pn cerita je apa yang mas bace...x sangka sgt dia tanya mende alah ni..GST ialah GOOD & service tax..And bla bla bla...sehingga jawapan akhir Saya kurang pasti sangat MAAF TUAN..yela dah melalut kebenda lain,aku pn x pasti betul ke x..hhaha

5) Anda yakin yang anda dapat masuk ke UPSI ini
ish,ni yg lemah ni..teman bkan reti nak puji2 diri depan org lain..tp terpaksa lha..dgn berkata Saya yakin sangat saya akan dapat masuk ke sini.

6) Sebab apa anda yakin
Pertama sebab saya rasa saya comel.eh xdela..xkan nak jawab cenggitu plak.mahunya dihalau..Sebab impian saya nak masuk UPSI ni ..yg ni aku tiru je jawapan kawan2.hahaha.lepas tu hurai berjela2 :P mcm !@#$%^&*() 

Kedua sebab x ramai yang amik bidang ini.dan kekurangan cikgu dalam bidang ni. & bla bla bla..

OK.itu aje..Tapi cara dia bertanya xdela terlalu formal macam diatas..dia tanya cenggitu..dia kate jangan takut..kita sembang macam biasa :) aku pn tersenyum rapi..haha..best2 interview sepoting abiszzz

Kawan Mas yang dari jauuuhoor tu isu semasa dia tanya apa yang patut dilakukan jika berlaku penderaan...
(isu semasa ditanya berdasarkan kos kita) Pendidikan awal kanak2*kos

Yang sorang lagi dy tanya apa yang kerjaan perlu lakukan untuk Orang Kurang Upaya.cth* menyediakan parking kereta utk OKU..
(pendidikan Khas)*kos

Ok.itu sahaja..Lepas settle.senyum sampai ketelinga.panel pn cakap.banyakkan berdoa..Kami pon berkata...Amin..Terima Kasih TUAn..salam

Eh.itu jela...keluar dan terus balik*dalam hati.bersyukur sebab dah lepas..

Sesudah tu.bertukar2 no telefon dgn geng group td.hehe..
Balik...

Penad masih berbaki..sorry bt kawan2 yang menunggu nak edit blog free tu..hehe sekarang Mas akan sambung balik koje2 tu..


Sekian wsalam

ENTRY LAIN BERKAITAN :









14 ulasan:

  1. semoga ada rezeki mas...akak tak dapat maybe tak lulus medsi kot hehe...

    BalasPadam
  2. good luck dear. semoga diterima masuk ke UPSI yer. CF pon study situ juga. hihi

    BalasPadam
  3. hehe all the best.. :D rindu upsi huu

    BalasPadam
  4. All the best!! Nanti dah dapat UPSI, mai jumpa ena ye. Hehehe. Boleh dating2.

    BalasPadam
  5. assalamualaikum, saya nak tanya klu saya mohon belajar di upsi, ujian medsi n interview memang di buat di upsi je ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam..ujian medsi dan interview boleh dibuat dekat tempat berdekatan.contoh klu duk kedah boleh uum dan usm.kalau kat sabah sarawak ad tempat dia...
      waktu isi tu kan dia ad tnya nk interview kat zon utara, zon tengah dll...

      Padam
  6. Tq. Good Info. Sesiapa nak duduki Ujian Medsi ke Munsyi kalau nak soalan Medsi Interaktif secara online boleh cari kat blog ni http://abufarhi.blogspot.my

    Terima kasih admin... tumpang info. Semoga murah rezeki!

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum.. sy dpt pnggilan tmuduga utk upsi... panel da tnya kh mengenai upsi?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam..maaf baru tengok.hehehe..tahniah sy ucapkan.panel tak tanya pula.mungkin akan tanya kenapa pilih upsi..

      Padam
  8. interview dia dlm bahasa melayu eh??

    BalasPadam
    Balasan
    1. melayu dan bi.bi dia simple ja..relax2

      Padam
  9. budak lepasan spm yg nak jd cikgu, blh trus msuk upsi ke ? atau msuk stpm dlu? ada cara lain x selain masuk stpm?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh.upsi ada buka juga untuk diploma

      Padam